Runsing tinggalkan hutang untuk pergi haji?Baca artikel ini adalah solusinya

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Risau nak pergi haji tapi tinggalkan hutang yang banyak. Lebih merisaukan kalau berlaku apa-apa di sana, contoh meninggal dunia atau sakit kritikal.

Macam mana dengan hutang-hutang yang ditinggalkan?

Solusinya, ambillah Takaful. Banyak orang tidak tahu, Takaful boleh digunakan untuk ‘Debt Settlement’ atau Penyelesaian Hutang.

Ibadah haji menjadi idaman setiap orang. Jangan biarkan beban hutang menghantui kita, ia boleh diuruskan dengan baik.

Ambil pelan Takaful bertempoh (Term) atau Berkait Pelaburan (Investment-Linked) yang mempunyai jumlah pampasan yang mampu melunaskan hutang-hutang yang ada.

Senaraikan hutang-hutang yang ada, dan jumlahkan contohnya hutang kereta, rumah, kad kredit, hutang adik-beradik dan hutang lain-lain, jumlahkan semuanya contoh RM250,000.

Kemudian ambillah pelan Takaful bertempoh RM148 sebulan dengan pampasan RM500,000. Dan letakkan pampasan kepada penama sebagai pentadbir. Pentadbir bertujuan menguruskan wang pampasan berdasarkan wasiat yang ditinggalkan oleh wasi tadi.

Jadi jika berlaku apa-apa semasa di tanah suci seperti meninggal dunia. Pampasan takaful akan diberikan penama untuk diuruskan. Dan hutang-hutang pun mampu dilunaskan.

Begitulah.

Jika berminat untuk tahu lebih lanjut tentang pelan Takaful bertempoh semurah RM50, boleh klik sini.